Wat zijn de regels bij een strafcorner?

In dit blog bespreken we alle facetten van de strafcorner. Het is bij het hockey de meest getrainde strategie om een doelpunt te scoren. Ieder team heeft dan ook een strafcorner specialist. In Nederland kennen we strafcorner specialisten als Floris-jan Bovelander, Bram Lomans, Taeke Taekema, Dilliane van den Bogaard en Maartje Paumen. Vele prijzen werden er binnengehaald mede door deze strafcornerkanonnen. Maar waarvoor krijg je een strafcorner? Hoe neem je een strafcorner? En wat zijn de regels voor een strafcorner verdedigen en hoe bescherm je je bij een strafcorner het beste? Op deze vragen geven we in dit blog antwoord en we geven je tips voor het nemen van een strafcorner.

Waarvoor krijg je een strafcorner?

De scheidsrechter kan een strafcorner geven als de verdedigende partij een overtreding begaat binnen de cirkel indien zich één van de volgende situaties zich voordoet:

  • Bal op de voet
  • Bal spelen met de bolle kant
  • Afhouden
  • Gevaarlijk spel
  • De bal met opzet over de achterlijn spelen door de verdedigende partij
  • Een zware of opzettelijke overtreding tussen de 23-meterlijn en de cirkel leidt ook tot een strafcorner. Maak je een zware of opzettelijke overtreding in de cirkel, dan krijg je een strafbal tegen. Ook het voorkomen van een doelpunt middels een overtreding in de cirkel leidt tot een strafbal.

Hoe neem je een strafcorner?

Een strafcorner wordt aangespeeld vanaf het strafcornerstreepje op de achterlijn. Deze streep is het tweede streepje vanaf het doel en is te zien aan beide kanten van het doel (ca. 10 meter van het doel af). De aanvallende partij mag zelf bepalen of ze de strafcorner vanaf links of rechts nemen. De strafcornernemer moet bij het nemen van de strafcorner minimaal één voet buiten het hockeyveld op de grond hebben staan. Hij of zij heeft de keuze om de bal vervolgens via een slag of push aan te spelen.

De andere spelers van het aanvallende team moeten buiten de cirkel staan. Er is geen maximum aantal spelers dat rond de cirkel van de tegenstander mag staan, maar bij de meeste teams staan er rond de vijf spelers.

De bal moet vervolgens buiten de cirkel komen, maar het is niet meer verplicht om deze te stoppen totdat deze stilligt. Je hebt hierbij de keuze uit het slaan van de bal of de bal pushen. Als je de bal slaat, dan moet de bal de plank van het doel raken. Je mag de bal dus niet hoog slaan. Via een push, sleeppush of tip-in mag de bal wel in het net belanden. Ook een rebound mag via het slaan van de bal hoog in de doel belanden indien dit de tweede slag op doel is.

Zodra de bal vijf meter buiten de cirkel is geweest vervallen de voor de strafcorner geldende regels. Wordt er tijdens de strafcorner een overtreding gemaakt, dan zal er nieuwe strafcorner volgen of kan er voordeel worden gegeven.

Regels voor het verdedigen van een strafcorner

De verdedigende partij mag met maximaal vier veldspelers bij de keeper achter de achterlijn staan. De andere spelers moeten achter de middenlijn staan en mogen pas op de eigen helft komen op het moment dat de bal wordt aangegeven.

Tactiek verdediging strafcorner

Bij het verdedigen van een strafcorner moet je goed afspreken wie wat doet. Bij de meeste strafcorners is de verdedigende tactiek dat één speler naar de aangever gaat om te voorkomen dat deze kan worden aangespeeld, een tweede speler blijft op de achterlijn staan als lijnstop met de stick voor het doel en twee spelers rennen naar de kop van de cirkel om de bal daar te blokken. De keeper doet meestal één stap naar voren om de goal iets kleiner te maken.

Beste gezichtsmasker voor een strafcorner

Het is niet goed voor te stellen dat strafcorners vroeger zonder extra bescherming werden verdedigd. Het dragen van goede mondbescherming is inmiddels al verplicht tijdens hockeywedstrijden en ook de strafcorner maskers of uitloopmaskers worden inmiddels door vrijwel ieder team gebruikt. Het is volgens de regels ook toegestaan om een gezichtsmasker en speciale strafcorner hockey handschoenen te dragen zolang de strafcorner duurt en de verdediger zich in de cirkel bevindt.

Er zijn verschillende strafcornermaskers te koop voor zowel senioren als junioren. De meeste maskers hebben een PVC buitenkant die je gezicht zowel beschermt tegen de impact van een hockeybal als klappen van een stick.

Gezichtsmaskers voor een strafcorner zijn te koop bij Bol.com & Hockeydirect

IJzeren gezichtsmasker

De beste bescherming, comfort en speelvrijheid bieden de gezichtsmaskers met een ijzeren bescherming. Bij deze maskers heb je een beter zicht dan bij de meeste PVC maskers. Ijzeren maskers zijn echter ook een stuk duurder. Voor professionals maakt dit uiteraard niet uit en deze dragen dan ook vrijwel altijd de OBO FaceOff Steel.

Varianten strafcorner & tips voor de beste strafcorner

We hebben de beste strafcorner varianten op het internet verzameld, zodat jij deze met je team kan trainen. De volgende websites gaan uitgebreid in op tactieken voor het nemen van een strafcorner en het verdedigen van een strafcorner:

  • MHC Alliance – Handige PDF met verschillende stafcorner varianten.
  • Tips van Toon Siepman – Hockeycoach deelt zijn filosofie over welke elementen van invloed zijn bij het nemen van een succesvolle strafcorner.
  • HC NuthHandige PDF van HC Nuth over het nemen van een strafcorner.
  • HC NuthHandige PDF van HC Nuth over het verdedigen van een strafcorner

Aanvallende strafcorner variaties video

Verdedigen strafcorner video

Aangeven strafcorner

Uitleg strafcorner KNHB

Strafcorner specialisten

Nederland kent verschillende strafcorner specialisten die nu of vroeger regelmatig scoorden uit een strafcorner op nationaal en internationaal niveau:

Heren strafcornerkanonnen:

  • Taeke Taekema
  • Roderick Weusthof
  • Floris Jan Bovelander
  • Taco van den Honert
  • Bram Lomans
  • Mink van der Weerden
  • Sohail Abbas (Pakistan)

Dames strafcornerkanonnen:

  • Dillianne van den Boogaard
  • Maartje Paumen
  • Fieke Boekhorst
  • Claire Visser
  • Eva de Goede
  • Frédérique Matla
  • Ageeth Boomgaardt
  • Lisanne Lejeune
  • Helene van der Ben

Geschiedenis van de strafcorner

De strafcorner werd al regelmatig aangepast in de regelgeving. In 1908 werd de strafcorner internationaal ingevoerd. Tot in 1982 mocht je de bal mede met je hand stoppen, vanaf 1982 was dit niet meer toegestaan. Andere regelwijzigingen die in het verleden zijn doorgevoerd zijn dat je de bal niet meer met de voet mag stoppen (1938), maximaal zes verdedigers inclusief doelman achter de doellijn, de andere verdedigers moesten plaatsnemen achter de 23 meterlijn en later de middellijn (1987). In 1987 werd het aantal verdedigers teruggebracht tot 5 en werd ook de regel toegevoegd dat een slag op doel niet hoger mocht komen dan 18 inches, oftewel de hoogte van de plank. Sinds 2003 is het niet meer verplicht om de bal eerst te stoppen, wel moet de bal buiten de cirkel zijn geweest alvorens de bal op doel mag worden geslagen of gepusht.